10. Pestissä toimiminen ja hyvinvointi

10.1 Pestissä toimiminen
10.2 Osaamismerkit
10.3 Aikuisten ohjelma
10.4 Kiittäminen
10.5 Pestissä jaksaminen
10.6 Alaleirisepot ja lataamot

10.1. Pestissä toimiminen

Jokaisella leirillä olevalla aikuisella on leirillä pesti. Myös vaeltajat ja samoajat toimivat oman ohjelmansa ohessa pestissä. Myös vain päiväksi tai pariksi leirille tulijoiden panosta leirin onnitumiseksi tarvitaan. Ilves toimii yhteistoiminnalla eli kukaan ei valitettavasti voi vain lomailla metsässä. Päiväleiriläisille ei välttämättä ole etukäteen määrätty pestiä, joten heidän toivotaan vierailevan leiritoimiston yhteydessä olevassa työkkärissä hakemassa itselleen palvelutehtävän. 

Jokainen pestissä toimiva tekijä pestataan tai perehdytetään pestiinsä. Perehdyttämistä varten on olemassa erityisesti Ilvestä varten laadittu perehdyttämisohje. Perehdyttäjän tunnistat oranssista puffista. 

Koska jokaisen panosta tarvitaan, voi jokainen leiriläinen vapaa-ajallaan hakea ilmoitustauluilta tai työkkäristä Päivän hyviä töitä eli pieniä palvelutehtäviä. Niitä suorittamalla saat helmen, joita keräämällä saat palkinnon. 

Jos kohtaat pestissäsi ongelmia, joita ette saa yhteistuumin ratkottua, voit ottaa yhteyttä pestipäällikkö Kenguun työkkärin kautta. Leirin Varavoima-tiimi tukee johtajia ja päälliköitä heidän pesteissään. 

 

10.2. Osaamismerkit

Hae osaamismerkki Ilves-pestistäsi ja kannusta muitakin hakemaan!
Partiolaiselle osaamismerkki on erinomainen keino näyttää partiossa hankkimaansa osaamista haluamissaan verkostoissa. Partiolaisilla on käytössä monenlaisia merkkejä. Leiritoimintaan liittyviä merkkejä on useita niin pitkistä leirin suunnittelumerkeistä nuorten johtamiseen leirillä. Erilaisille pesteille suositellaan vähän eri merkkien hakemista.

Ryhmänjohtajana leirillä

Sopii henkilölle, joka osaa johtaa useamman ihmisen muodostamaa ryhmää ja toimintaa suunnitelmallisesti sekä vastaanotetun toimeksiannon mukaisesti leiri- tai retkiolosuhteissa. Näitä tyyppejä Ilveksellä ovat mm. pesteissä toimivat kympit.

Hae Ryhmän johtajana leirillä -merkkiä tästä!

Ohjaajana leirillä

Sopii sellaiselle henkilölle, joka osaa ohjata ihmisiä leirillä sekä ymmärtää järjestön kasvatustavoitteet huomioivia ohjaustapoja leiriolosuhteissa. Näitä tyyppejä Ilveksellä ovat mm. leirilippukuntien johtajistot, luotsit ja sepot.

Hae Ohjaajana leirillä -merkkiä tästä!

Osaamista vapaaehtoistyöstä

Osaamismerkin saaja on toiminut vapaaehtoistyöntekijänä vastuullisessa ja pitkäkestoisessa johtamis- tai asiantuntijatehtävässä osaamistaan kehittäen. Nämä tyypit Ilveksellä ovat niitä, jotka toimivat päällikkö- ja mestaritasoisissa vastuullisissa pesteissä.

Hae Osaamista vapaaehtoistyöstä -merkkiä tästä!

Vapaaehtoisena tapahtumassa

Osaamismerkin saaja on osallistunut vapaaehtoistyöntekijänä tapahtuman tekemiseen omaa osaamistaan kehittäen. Tätä merkkiä voivat hakea kaikki ne, jotka eivät ennen leiriä tehneet vielä mitään pestiä, mutta käärivät hihansa leirin alettua. Myös samoajat, jotka tekevät leirillä pestiä vain osan aikaa, voivat hakea tätä merkkiä.

Hae Vapaaehtoisena tapahtumassa -merkkiä tästä!

Lisätietoja: tarja.nieminen@partio.fi ja petri.louko@partio.fi

10.3. Aikuisten ohjelma

Käpälämäen alue on Ilves19- leirin johtajille ja leirin tekijöille tarkoitettu alue, jossa sijaitsee Johtajakahvila Vihertassu sekä pieni metsäkuntosali ja metsägolf-rata sekä piirin kohtaamispaikka Kissankulma. Käpälämäessä johtajat voivat ottaa päikkärit riippumatossa, pitää palaveria, ottaa jalkakylpyjä, askarrella, urheilla tai vaan olla hetken tekemättä mitään.

Käpälämäessä tapahtuu joka päivä jotain. Kannattaa seurata ilmoittelua Vihertassussa, ilmoitustauluilla sekä appissa. Käpälämäellä ja Kissankulmalla on myös oma Whatsapp-lista. Jos haluat saada päivittäiset infot, laita Whatsappissa viesti ‘Liityn listalle’ numeroon 0408107110 niin sinut lisätään listalle. Tallenna numero myös oman puhelimesi muistiin, niin saat viestit.

Kiittämistiimiltä voit myös varata tiimillesi palaverin/rentoutumishetken Majavanpesässä tai Tuulenpesässä, näihin varaustoiveet voisit laittaa Nonnulle johanna.valento@partio.fi. Varaa aikasi 20.7 mennessä, niin ehdimme huomioida kaikkien toiveet ja tehdä mahdolliset muutokset yhdessä tiimien kanssa.

Kiittämistiimi kiertää leirialueella joka päivä ja he kuulevat mielellään miten teillä menee ja huomioivat teitä muillakin tavoin.

Käpälämäen alueella sijaitseva Kissankulma on piirin oma kohtaamispaikka. Kissankulmalla järjestetään päivittäin erilaisia koulutuksia ja kohtaamisia. Ohjelmassa on esimerkiksi pesti-, ohjelma ja lippukunnanjohtajien tapaamiset, erityislapsiin liittyvää tietoa, ei-partiolaisten tapaamisia sekä piirihallituksen roast! Kissankulmalta voit tulla myös kysymään mitä tahansa piirin toimintaan liittyen. Kissankulmalla on päivystys joka päivä klo 12-22, poislukien yhteisohjelmat.

10.4. Kiittäminen

Kiittämisessä on tärkeintä toisen huomioiminen. Ota selfie joka päivä omasta mielestäsi kiitoksen ansainneen johtajan kanssa. Kannustetaan kaikkia huomioimaan ja kiittämään kaveria pitkin päivää ja leiriä: ei niinkään tuoda esiin aineellista kiitosta.

Leirillä on välillä hetkiä, kun väsyttää ja tekemistä on liiankin kanssa. Usein auttaa, kun saa kerrottua kaverille mikä mättää.

Kun huomaat, että toinen tiimi tarvitsee piristystä, vinkkaa kiittämistiimille, niin keksimme heille jotain sopivaa rentoutumista.

Ilveksen Kiittämistiimi ilahtuu, mikäli omissa instapäivityksissäsi kiittäessäsi kaveria hyvin tehdystä työstä, otat kuvan ja laitat kuvaan perään hästägin:

#kiitäkaveria
#muistakiittää
#ilveskiitoksellaelää

10.5. Pestissä jaksaminen

Pestissä jaksamista edesauttavat selkeät työtehtävät sekä tehtävien rajaaminen henkilön voimavarojen mukaisiksi. Leirilippukunta on tiimi, joka toimii vain yhteistyössä ja hyvässä hengessä.

Jokainen pestissä toimiva tekijä pestataan tai perehdytetään pestiinsä. Perehdyttämistä varten on olemassa erityisesti Ilvestä varten laadittu perehdyttämisohje, jonka sisältöjä kannattaa käydä läpi myös leirilippukunnan arjesta sopimisessa. Sovittavia leirilippukunnan käytännön asioita ovat mm. salassapitoasiat, yhteinen linja huonoon käytökseen puuttumiseen, palautteen kerääminen ja välittäminen eteenpäin ja miten vastuut jakautuvat leirilippukunnassa. Jokaisen aikuisen, vaeltajan ja samoajan täytyy sitoutua yhdessä sovittuihin pelisääntöihin.

Leirilippukunnassa toimiminen vaatii silmää yhteistyölle sekä selkeitä sopimuksia. Jokainen aikuinen, vaeltaja ja samoaja tarvitsee taukoja jaksaakseen. Kenenkään työvuoro ei ole koko leirin mittainen, ei edes leirilippukunnan johtajan. Sopikaa selkeästi, kuka on vastuussa, jolloin vapaa tuntuu oikeasti levolta. Lippukunnan jäseniä, joilla on pesti leirilippukunnan ulkopuolella, voi myös pyytää hetkeksi tauottamaan leirilippukunnan väkeä.

10.6. Alaleirisepot ja lataamot

Jokaiseen alaleiriin on nimetty alaleiriseppo. Alaleirisepon tehtäviin kuuluu tukea ja auttaa niin lapsia kuin aikuisia leirin aikana vastaan tulevissa asioissa ja tilanteissa. Alaleiriseppo on aikuinen, jonka kanssa voit puhua, jos asiat painavat mieltäsi, et tiedä kenen kanssa puhuisit tai jos joku lapsi tai aikuinen tarvitsee henkilökohtaista kuuntelijaa tai konkreettista hetkellistä apua. Alaleiriseppo on ev.lut. kirkon työntekijä, jonka tehtävänä on huomioida ja kohdata kaikkia tasavertaisesti, uskontokunnasta tai hengellisestä taustasta riippumatta. Asiasi ei tarvitse mitenkään liittyä hengellisiin tai taivaallisiin aiheisiin jotta voisit lähestyä seppoa. Turvallisen ja kunnioittavan ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen on jokaisen aikuisen tehtävä. Leirilippukunnan ulkopuoliselle, luotettavalle henkilölle puhuminen yleensä auttaa jaksamisessa.

Lataamosepot huolehtivat Alfa- ja Omega -lataamoiden toiminnasta. Alfa ja Omega ovat paikkoja, jonne voi ohjata pienemmän tai isomman partiolaisen hetkeksi hengähtämään ja levähtämään. Sinne voit myös itse etsiytyä hetkeksi rauhoittumaan. Lataamoissa on tarjolla hiljaista ja helppoa tekemistä, mahdollisuus lukemiseen, lepäämiseen ja aikuisen kanssa jutteluun. Lataamoissa on myös samoajia palvelupestissä. Lataamot ovat auki torstaista keskiviikkoon kaikille. Yhteisten iltaohjelmien aikaan lataamot ovat kiinni. Lataamoista löytyy aina vähintään yksi seppo, jos kaipaat tai tarvitset kuuntelijaa ja luotettavan aikuisen, jonka kanssa puhua.

Kaikki leirisepot tunnistat violetista partiohuivista.