11. Palvelut

11.1 Ruokailu
11.2 Erityisruokavaliokeittiö (Ervi)
11.3 Vessat
11.4 Suihkut ja saunat
11.5 Uiminen
11.6 Ympäristö ja kierrätys

11.1. Ruokailu

Leirillä ruokaillaan 4 kertaa päivässä (aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala). Leirillä on yhteensä 3 keittiötä, joista kahdessa ruokailevat suurin osa leiriläisistä (massakeittiöt) leirisuoran etelä- ja pohjoispäissä ja erikseen on erityisruokavaliokeittiö. Leiriläiset ruokailevat aina ennalta määrätyssä keittiössä. Massakeittiöissä on tarjolla ”massaruokaa”, joka on tarkoitettu osallistujille, jolla ei ole erityisiä ruoka-aine allergioita. Kasvis ja gluteeniton ruoka tarjoillaan myös massakeittiöissä.

Erikoisruokavaliota noudattavat ruokailevat eri keittiössä. Kasvis- sekä gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ruokailevat omassa alaleirikeittiössä. Kaikki ruoka on laktoositonta ja kalatonta. Tarjolla on maittavaa leiriruokaa, jota on kaikkien tärkeää säännöllisesti nauttia, jotta energiaa leirillä touhuamiseen riittää!

Leirilippukunnat saavat omat ruokailuajat, joita tulee noudattaa.

Ruokaa on saatavilla: 

07.30-9.00 Aamupala 

11.30-13.30 Lounas 

16.30-18.30 Päivällinen 

20.00-21.00 Iltapala

Keittiö toimii linjastoperiaatteella, jossa osallistuja kulkee palvelupolun. Polun etapit ovat seuraavat:

Käsienpesu -> ruoanjakolinjasto -> juomapiste -> ruokailukatos -> tiskilinjasto

Ruoanjakolinjoja keittiöissä on 10.

Ruokailujen jälkeen jokainen tiskaa omat astiansa alaleirikeittiössä tiskilinjastoissa. Omia astianpesuaineita tai muita tiskivälineitä et tarvitse mukaasi. Astiat voit jättää tiskauksen jälkeen kankaiseen ruokailuvälinepussiisi kuivumaan leirilippukunnan alueelle. Muistakaa tiskata astiasi jokaisen ruokailun jälkeen huolellisesti, jotta ne varmasti odottavat puhtaana seuraavaa ateriaa.  

Ruuan jakamiseen tarvitaan leirilippukunnista apuvoimaa 30-40 hlö per ruokailu. Apuvoiman on oltava keittiöillä puoli tuntia ennen ruokailun alkua. Alaleiristaabit jakavat ruoanjakovuorot leirilippukunnille. Ruoanjakovuorot ja jakajien määrä / leirilippukunta ilmoitetaan leirilippukuntiin ennen leiriä.

Ruoanjakajien määrä suhteutetaan leirilippukunnan kokoon eli pienemmistä vähemmän jakajia ja suuremmista enemmän. Yksi ruoanjakovuoro kestää noin 1,5h.

Samoajia, joilla on leiripesti ruokaloissa, ei lasketa ruoanjakajiin. He suorittavat valmistelevia tehtäviä pestinsä mukaisesti.

11.2. Erityisruokavaliokeittiö (Ervi)

Eritysruokavaliokeittiö sijaitsee leirialueen keskellä, Jussinkatoksella.

Ervi-keittiö on Ilveksen kolmas keittiö, joka sijaitsee, omana erillisenä keittiönä jakolinjoineen. Tässä keittiössä ruokailevat suuri osa erityisruokavaliota noudattavista.

Ervi-keittiö toteutetaan buffettina, jossa kaikki komponentit on kypsennetty toisista erillään, ainoastaan suolalla maustettuna. Lounaan ja päivällisen buffetti rakentuu kolmesta osasta. Ensimmäisenä valitaan hiilihydraatin lähde 3-4:stä eri vaihtoehdosta, toisena haluttu määrä kasviksia useasta eri vaihtoehdosta ja viimeisenä proteiini. Näiden lisäksi tarjolla on kevyesti maustettuja kastikkeita ja maustebaari. Aamu- ja iltapala toimii samalla periaatteella, vain suppeampana ja hieman kohdennetummalla sisällöllä.

Tämän keittiön palvelupolku on seuraavanlainen:

Käsienpesu -> ruoanjakolinjasto, jossa jakajalle kerrotaan mitä ainesosia aterian yhteydessä haluaa syödä. -> maustebaari -> juomapiste -> ruokailukatos -> tiskilinjasto

Ervi-keittiölle tulee jakoon myös massakeittiöllä olevat ruoat, mikäli leiriläinen voi sitä syödä tai jos mukana on saattaja.

11.3. Vessat

Ilveksellä on bajamaja-tyyppisiä WC:itä ryppäissä eri puolilla leiriä. Joissain ryppäissä on myös inva-WC:t, jotka ovat ensisijaisesti tarkoitettu niitä tarvitseville henkilöille. Bajamajoissa tarpeet suoritetaan istualtaan. Ethän käytä WC-paperia muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseensa, jotta se varmasti riittää kaikille koko leirin ajan. Huomioithan myös, että ryppäille kertyy jonoa etenkin aamuisin ja otat muut käyttäjät huomioon. Muista pestä kädet AINA WC-käynnin jälkeen!   

11.4. Suihkut ja saunat

Leirin peseytyminen tapahtuu suihkuissa. Suihkuttelu on syytä hoitaa mahdollisimman ripeään tahtiin jonojen välttämiseksi. Tarkemmista suihkujen aukioloajoista informoidaan leirin lähestyessä. Leirille tulee ottaa mukaan omat biohajoavat pesuaineet. Voimakkaasti hajustettujen pesuaineiden ja muiden tuotteiden käyttöä on vältettävä hajusteyliherkkien huomioimiseksi. Muistathan peseytyä päivittäin. Suihkujen yhteydessä on myös saunat, joiden aukioloajoista tiedotetaan leirin lähestyessä. 

11.5. Uiminen

Leirillä pääsee uimaan ja saunaan Valtameri-laakson yhteydessä, vesiohjelmien aikana.Valtameri-laakson aikana uima-alueet ovat varattu vesiohjelmaan osallistuville eikä siellä ole sallittua muiden tällöin uida.

Uiminen tapahtuu vain vesiohjelman ranta-alueella. Uimaan ei lähdetä yksin ja alaikäisillä leiriläisillä on aina mukanaan täysi-ikäinen valvoja.

Tarkat alaleirien uima-ajat julkaistaan lähempänä leiriä.

11.6. Ympäristö ja kierrätys

Leirillä lajiteltavat jätejakeet ovat polttokelpoinen jäte, biojäte, lasi, metalli, paperi ja pahvi. Näiden lisäksi keräysastiat on varattu pienelektroniikkaromulle ja paristoille. Huolehdithan omalta osaltasi jätteesi sinne minne ne kuuluvat, jotta leirialue pysyy siistinä ja jää siistiksi myös leirin jälkeen.