Hengellisyys

Partion kasvatustavoitteet myös hiljentymisen, hengellisen ja henkisen kasvun sekä oman maailmankatsomuksen pohtimisen osalta ovat luontevasti läsnä Ilveksellä. Partioon kuuluu positiivinen suhtautuminen uskontoihin ja erilaisiin maailmankatsomuksiin. Ajattelemme, että Ilveksellä ei kenenkään tarvitse piilottaa, hävetä tai salata omaa vakaumustaan, vaan saamme olla erilaisia ja opetella kunnioittamaan ja arvostamaan toinen toisemme vakaumusta.    

Ajattelemme, että leirillä jokaisella on mahdollisuus hiljentymiseen ja hiljaa olemiseen. Tähän on leirillä mahdollisuus monella tavalla. Lataamot tarjoavat alaleirissä mahdollisuuden hetkelliseen pysähtymiseen, rauhalliseen olemiseen ja latautumiseen iästä ja uskontokunnasta riippumatta. Pysähtymistä, rauhoittumista ja hiljentymistä tukevat lataamoissa ja alaleireissä liikkuvat sepot, eli seurakunnan työntekijät, jotka ovat olemassa kuulevina korvina ja auttavina käsinä ihan jokaista varten.  

Leirillä jokainen leiriläinen saa mahdollisuuden miettiä omia arvojaan ja maailmankatsomustaan ikäkaudelle sopivalla tavalla osana leirin ohjelmaa. Samalla kun saa tilaisuuden pohtia omaa maailmankatsomustaan, niin voi kuulla mitä toinen ajattelee elämästä.  

Leirillä on myös mahdollisuus oman uskontokunnan mukaiseen hartaudenharjoitukseen monella eri tavalla. Leirillä järjestetään yhteiskristillinen partiomessu ja samaan aikaan tunnustukseton tilaisuus. Leirillä on myös vanhemmille ikäkausille tarjolla joka ilta mahdollisuus iltahiljentymiseen, jota toteuttaa eri maailmankatsomuksen edustajat ja näin on mahdollista päästä myös tutustumaan erilaisiin maailmankatsomuksiin. Leiriltä löytyy tila hartauden harjoittamiseen. Kannustamme eri uskontokuntia järjestämään myös oman tunnustuksen mukaista hartauselämää leirillä. Mikäli suunnittelet lähtöä Ilvekselle ja olisit kiinnostunut järjestämään oman uskontokuntasi mukaista hartauselämää leirillä, niin otathan yhteyttä leirin hiljentymismestariin (Hanna-Leena.Kevatsalo-Vuorio@partio.fi).  

Leirillä on myös mahdollisuus tiettyihin kirkollisiin toimituksiin. Leirillä voidaan vihkiä avioliittoon ev-lut.kirkon jäseniä tai kastaa lapsia ev-lut.kirkon jäseniksi. Voidaan myös  järjestää avioliiton siunaaminen. Järjestämme myös mielellämme tilan muiden uskontokuntien toimituksille tai siviilivihkimiselle, mutta tilaisuuden toimittaja täytyy hoitaa itse. Toimituksiin liittyvissä asioissakin kannattaa olla yhteydessä hiljentymismestariin. Kuitenkin mahdollisten toimitusten tulee olla pienimuotoisia, eikä valitettavasti esim. leirin ulkopuolelta voi kutsua suuria määriä vieraita. 

 Leirilippukuntien arjessa hengellisyys näkyy siinä, että tuotamme lippukunnille iltatarinamateriaalin nuorempien ikäluokkien iltahiljentymistä ja rauhoittumista varten. Osallistujilta kysytään ilmoittautumisen yhteydessä, mihin tilaisuuteen he haluavat osallistua perjantai-illan “henkiohjelmien” aikana. Leirilippukunnassa kunnioitetaan leiriläisten valintaa ja pyritään välttämään ryhmäpainetta suuntaan tai toiseen. Iltaisin järjestetään samoaja-, vaeltaja- ja aikuisikäisille iltahiljentymisiä. Lataamot ovat paikkoja, jonne voi ohjata pienemmän tai isomman partiolaisen hetkeksi hengähtämään, sinne voi myös itse etsiytyä hetkeksi rauhoittumaan ja keräämään virtaa uuteen leiripäivään.  

Mikäli sinulla on kysyttävää hengellisyyteen liittyen, niin leirin hengellisyyspäällikkö Malla Lehtovaara vastaa mielellään kysymyksiin. (Maria.Lehtovaara@partio.fi)