Partio ei mainosta Veikkausta tai rahapelejä

Kauppalehden kolumnissa ”Uhkapeliyhtiö – Näpit irti partiolaisista” 25.8.2019 Senja Larsen kyseenalaisti Veikkauksen roolin partiotoiminnassa. Tähän liittyvässä Twitter viestissään Larsen kommentoi:

Jopas on @Partiolaiset some-profiilit pullollaan uhkapeliyhtiö #Veikkaus-markkinointiviestintää lapsille ja heidän läheisilleen. Kohta partioliikkeseen kuuluu taluttaa vanhus kadun yli, lähimmälle peliautomaatille?

@senjalarsen 25.8.2019

Kyse oli Veikkauksen tuottamasta videosta jossa vierailtiin Ilves19 partioleirillä. Video esitettiin televisiossa lottoarvonnan yhteydessä. Joillekin katsojille syntyi kuva sponsorisuhteesta, jossa partiolaiset olisi valjastettu mainostamaan Veikkauksen pelejä tukea vastaan.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ja Suomen partiolaiset julkaisi tähän vastineen. Partiolaisilla ei ole sponsorisopimusta yhtiön kanssa, vaan saa toimintaansa tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Rahapelilainsäädännön mukaisesti osa Veikkauksen tuotoista käytetään nuorisotyön tukemiseen tätä kautta, ja partiolaiset on yksi lukuisista järjestöistä jotka tukea saavat.

Veikkaus esittelee tuottamissaan materiaaleissa erilaisia avustuskohteita, tällä kertaa partiota ja Ilves19-leiriä. Videota jaettiin myös partiolaisten sosiaalisessa mediassa, koska siinä esiteltiin partiotoimintaa. Tarkoitus ei ollut mainostaa rahapelejä.

Partio on ennen kaikkea nuorten harrastus, ja kaikki rahapelaaminen on ehdottomasti kiellettyä alle 18-vuotiailta. Alan vastuulliset toimijat pyrkivät myös estämään kaiken pelaamisen alaikäisiltä. Tämä koskee niin Veikkausta kuin kaikkia muitakin kasinoita.

Partio on asettanut itselleen kasvatustavoitteet, joihin kuuluu muun muassa elämänhallinta ja terveiden elämäntapojen edistäminen. Järjestö tarjoaa monipuolista, liikunnallista harrastamista päihteettömässä ympäristössä. Alaikäisten rahapelaamisella ei luonnollisesti ole sijaa tässä.