UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ilves19-leiristä. Kysymykset on jaettu useaan osa-alueeseen:


Leirilippukuntiin liittyvät kysymykset

Kuinka paljon aikuisia pitää olla leirilippukunnassa?
Leirilippukunnassa tulee olla jokaista alkavaa kymmentä leirilippukuntalaista kohden vähintään yksi 18-vuotias johtaja. Tämän lisäksi jokaista täyttä viittäkymmentä osallistujaa kohti leirilippukunnassa on oltava vähintään yksi yli 22-vuotias johtaja.

Osa näistä yli 18- ja 22-vuotiaista vaeltajista ja aikuisista voi olla pestissä myös leirilippukunnan ulkopuolella, eikä heidän kaikkien suinkaan tarvitse tehdä pestään leirilippukunnassa. Riittävä aikuinen tuki ja ikäkausijohtajien ikävaatimukset tulee kuitenkin huomioida.

Esimerkki 1: Leirilippukunnan kokonaisvahvuus on 115 henkilöä. Tällöin leirilippukunnassa tulee olla 11 vähintään 18-vuotiasta johtajaa ja kaksi (2) vähintään 22-vuotiasta aikuista.

Esimerkki 2: Leiri: leirilippukunnan kokonaisvahvuus on 151 henkilöä. Tällöin leirilippukunnassa tulee olla 15 vähintään 18-vuotiasta johtajaa ja kaksi (3) vähintään 22-vuotiasta aikuista.

Ikäkausille on myös omat suositukset, jotka tulee ottaa myös huomioon.
8 sudenpentua kohden 1 akela
10 seikkailijaa kohden 1 sampo
15 tarpojaa kohden 1 luotsi
10 samoajaa kohden 1 luotsi
10-15 vaeltajaa kohden 1 luotsi

Leirilippukunnan kannattaa keskustella ja miettiä ennakkoon kuinka paljon lähijohtajia leiriläiset tarvitsevat. Määrään vaikuttaa muunmuassa eri ikäkausien suhteet tai erityistä tukea tarvitsevat leiriläiset. Osassa ohjelmissa toimitaan vartioina, joiden koko on suositeltu olevan 4-6 henkeä. Jokainen vartio ei tarvitse omaa johtajaa. Osassa ohjelmissa on suositeltu, että johtajia on enemmän kuin minimisuositus, mutta tällöin apusaattajina voi toimia niin samoajat kuin leirilippukunnan muut johtajat. Tarkemmat johtajavaatimukset ohjelmiin tulevat leirilippukuntakansiossa.

Miksi leirilippukunnan suositeltu johtajamäärä on 8 henkilöä kun olemme ennekin selvinneet vähemmällä?
Leirilippukunnan tavoitekoko on noin 80-120 henkilöä. Jotta tämän kokoinen leirilippukunta voi toimia onnistuneesti, tarvitaan sinne riittävä määrä johtajia, jotta kukaan ei kuormittuisi omassa pestissään liikaa. Jokaisella leiriläisellä tulee myös olla mahdollisuus kasvuun sekä aikuisen tuen saamiseen leirilippukunnassa.

Leirilippukunnan lopullisesta rakenteesta sekä erityistarpeista riippuen leirilippukunnan koko voi myös poiketa kahdeksasta ja olla esimerkiksi hyvin myös viisi tai yhdeksän henkilöä.

Lopullisen leirilippukunnan johtajatarpeen arvioi aina lippukunta itse. Arvioinnissa tärkeää on muistaa myös erityistä huomiota ja tukea tarvitsevien määrä leirilippukunnassa.

Saattajan pestiä ei ole kuvattu leirilippukunnan pesteissä. Onko tällainen kuitenkin olemassa?
Pelkästään saattajaksi leirille ei voi osallistua, vaan saattaminen tehtävänä on sisällytetty osaksi leirilippukuntien ikäkausijohtajan (akela, sampo) pestiä. Tällöin pestiin kuuluu myös muita leirilippukunnan ja yksilön kasvun tukena olemisen tehtäviä.

Leirilippukunnan johtajiston kesken voidaan toki sopia että leirilippukunnan akelan lisäksi sudenpentujen ohjelmalaaksoon saattajiksi lähtevät esimerkiksi myös leirilippukunnan vaeltajaluotsi ja leiriohjelmajohtaja sekä leirilippukuntapestipäivää tekeviä samoajia.

Lisätietoa ikäkausijohtajien pestikuvauksista (esim. leirilippukunnan akela) löytyy osoitteesta https://www.ilves19.fi/lippukunnille/leirilippukunta/


Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset

Voiko leirille osallistumista vielä perua?
Ilves19 leirille osallistumista ei voi enää perua.

Mikäli leirille lähtö ei onnistu sairastumisen vuoksi, voi osallistumismaksuun hakea korvausta partiovakuutuksesta (https://www.partio.fi/partiolaiselle/jasenpalvelut/partiovakuutus/).

Leiriläisen vaihto onnistuu heinäkuulle saakka, eli mikäli et syystä tai toisesta pääse enää osallistumaan, kannattaa kysellä lippukunnasta tai leirilippukunnasta josko mukaan löytyisi halukkaita lähtijöitä. Näissä tapauksissa osallistumisen vaihtajat sopivat leirimaksun maksamisesta keskenään, mutta lasku on maksettava mahdollisimman pian. Vaihtotapauksissa ollaan aina yhteydessä projektitoimistoon (info@ilves19.fi).

Vieläkö voin ilmoittautua leirille? (Ilmoittautuminen on jo päättynyt.)
Valitettavasti ilmoittautuminen leirille ei ole enää mahdollista muuten kuin päiväleirin kautta, sillä osallistumismaksujen laskutus Kuksassa on jo aloitettu.

Niin harmllista kuin tämä onkin, emme valitettavasti kykene tekemään poikkeuta asian suhteen.
Vaihtoehtoisena keinona kehoitamme esimerkiksi tiedustelemaan mahdollisia peruutuspaikkoja lippukunnan leirilippukunnajohtajalta, joka voi sitten tarvittaessa tiedustella asiaa alaleirin johtajalta, joka voi puolestaan tiedustella tilannetta muista leirilippukunnista.

Kirjautuminen ja PartioID

PartioID ei toimi
PartioID ei ole suoraan jäsennumerosi ja sähköpostiosoitteesi, vaan erillinen tunnus, jonka jokainen jäsen rekisteröi käyttöönsä itse. Ohjeet löydät täältä. Mikäli unohdit luomasi salasanan, sitä voi hakea uudestaan.

Jos ongelma ei näilläkään ohjeilla ratkea, asiaa voi selvittää henkilökohtaisesti lippukunnan jäsenrekisterinhoitajan kanssa. Jos sekään ei auta, kuksatuki@partio.fi auttaa.

En ole maksanut SP:n jäsenmaksua muutamaan vuoteen enkä siten pysty luomaan PartioID:tä
Ota yhteyttä lippukuntaan, jossa olet ollut (ja haluat olla) jäsenenä. Lippukunnan jäsenrekisterinhoitaja vaihtaa jäsenyytesi aktiiviseksi, jonka jälkeen pystyt luomaan PartioID:n. Tietosi pitäisi löytyä Kuksasta; jos ei, pitää sinun liittyä uudelleen jäseneksi johonkin lippukuntaan. Lippukuntien tiedot ja Liity jäseneksi-linkit löytyvät Partiohausta.

Huoltajat

Huoltaja ilmoitti vahingossa itsensä Ilvekselle, vaikka tarkoitus oli ilmoittaa huollettava: kuka hoitaa ilmoittautumisen kuntoon?
Ota yhteyttä projektitoimistoon osoitteeseen info@ilves19.fi
Minulla ei ole huoltajanumeroa, miten saan PartioID:n?
Ota yhteys huollettavasi lippukunnan jäsenrekisterinhoitajaan. PartioID:n voit luoda huoltajanumeron ja sähköpostiosoitteesi avulla, lue ohjeet tästä.
Partiolainen huoltaja ja huollettava eri lippukunnissa - miten saan eri lippukunnassa jäsenenä olevan huollettavani tiedot näkymään Kuksa-tunnuksillani?

Ota yhteyttä huollettavasi lippukunnan jäsenrekisterinhoitajaan, joka lisää sinut huoltajaksi.

Huollettavan tietoja ei voi valita lomakkeen yläkulmasta

Huoltajuussuhdetta huollettavaan ei ole rekisteröity. Tämän näkee myös Kuksassa omista tiedoista kohdasta Yhteystiedot -> Huollettavat. Jos huollettavia ei löydy, ota yhteyttä huollettavien lippukunnan jäsenrekisterinhoitajaan.

Miten voin luoda huoltajatunnuksen ilman sähköpostiosoitetta?

Huoltajatunnuksen voi luoda keksimällä sähköpostiosoitteen, esimerkiksi eiole@eiole.net. Tässä tapauksessa huoltajalla ei ole pääsyä tarkastelemaan tai muokkaamaan alaikäisen ilmoittautumistietoja jälkikäteen. Mahdolliset sähköpostitse saapuvat leirikirjeet ja muut tiedotteet jäävät tällöin myös saapumatta.

Muut asiat

Mistä tiedän, että ilmoittautuminen on mennyt perille?
Vahvistusviesti menee ilmoittajalle sähköpostitse. Ilmoittautuminen on mennyt perille, jos olet saanut vahvistusviestin ja tapahtuman ilmoittautuminen näkyy omissa tiedoissasi Kuksassa.
Miksi joku ei ole saanut ilmoittautumisvahvistusta?
Henkilön ilmoittautuessa ilmoittautumisvahvistus lähetetään ilmoittautujan sähköpostiin. Alaikäisillä ilmoittautumisvahvistus lähtee sekä alaikäiselle, jos sähköpostiosoite on annettu, että huoltajalle. Ilmoittautumisvahvistuksen puuttumiseen syitä voivat olla esimerkiksi virheellinen sähköposti, ilmoitettu sähköposti on jo varattu Kuksassa tai alaikäisen partiolaisen ilmoittautuminen itse ei-partiolaisena.
Kuka näkee ilmoittautumistiedot? Pystyykö joku lippukunnan henkilö näkemään ilmoittautumistietoja?
Leirilippukunnan johtajille tulee oikeudet nähdä Kuksassa olevia ilmoittautumistietoja.
Miten saan leirilippukuntapestini näkyviin Kuksassa?
Ilves-yhteyshenkilö käy lisäämässä/muokkaamassa leirilippukunnan pestejä tapahtumien kautta. Kun pesti on siellä lisätty, pesti näkyy myös pestatun henkilön oman Kuksa-sivun kautta tapahtumat-välilehdellä, jossa sen voi hyväksyä, kun on ensin itse ilmoittautunut Ilvekselle.

Perheleiriin liittyvät kysymykset

Miten perheleiriin pääsee omalla autolla, tai saavutaan ylipäänsä?

Saapumiseen ja poistumiseen leiriltä löytyy seikkaperäiset ohjeet täältä: https://www.ilves19.fi/leirilippukuntakansio/saapuminen-ja-poistuminen/#Toc7398465

Mikä on perhetunniste ja miten se luodaan? Miten perhetunnistetta käytetään?

Perhetunnisteen avulla pystymme yhdistämään kaikki leirille osallistuvat perheenjäsenet toisiinsa. Tätä tarvitaan ensisijaisesti majoituksen organisointia varten. Perhekokonaisuus voi muodostua luonnollisesta perheestä, mutta siihen voi myös kuulua esimerkiksi isovanhemmat tai vaikkapa kaksi äitiä tai isää lapsineen.

Yhden perheen aikuisen tulee luoda perhetunniste ilmoittautumisen kohdasta Luo perhetunniste. Sama perhetunniste tulee lisätä kaikille perhekokonaisuuteen kuuluville ilmoittautuville ilmoittautumislomakkeessa.

Miten leirille ilmoittautuu syntymätön lapsi? Voiko ilmoittautua perheleirille, vaikka lasta ei ilmoittautumisvaiheessa vielä ole?

Syntymättömän lapsen voi ilmoittaa leirille esimerkiksi nimellä Vauva (Sukunimi). Ongelmaksi muodostuu syntymäaika, joka ei voi Kuksassa olla tulevaisuudessa. Tietoja voi kuitenkin muuttaa myöhemmin, kun lapsi on syntynyt ja oikea syntymäaika selvillä.

Olemme tulossa leirille minä ja 2v lapseni. Kuka hoitaa lastani, jos menen pestiin?
Perheleirissä ei ole järjestettynä päiväkotia. Voit muodostaa leiriperheen, jossa toinen aikuinen hoitaa lastasi sillä aikaa, kun olet pestisi tehtävissä. Voit ottaa joko 100% pestin tai voitte kumpikin ottaa 50% pestit, jos se pestaajallesi sopii.
Minä olen tulossa leirille lapseni 5v kanssa. Miten ilmoittaudun, en halua pestiin?
Muodosta leiriperhe ystäväperheen kanssa. Leiriperheen aikuisista toisella on oltava 100% pesti. Sinä voit hoitaa yhteiset lapsenne.
Lapseni jäisi leiriin vielä sudenpentuleirin jälkeen, onko hänelle enää mitään ohjelmaa?
Perheleirissä on ohjelmaa sudenpentuleirin jälkeen alle seikkailijaikäisille. Muista järjestää lapsesi hoito sudenpentuleirin jälkeen. Voisiko kummi tai mummi tulla leirin loppuajaksi lapsesi hoitajaksi vai muodostatteko leiriperheen toisten kanssa?
Onko perheleirissä mahdollisuus vaipanvaihtoon ja tavaroiden säilyttämiseen sisällä?
Perheleirissä huomioidaan pienten tarpeet esim. Järjestämällä ruuan lämmityspiste. Sisätilaa ei ole käytössä. Perheleiriin tulee teltta, jossa säilytetään yhteisiä tavaroita. Omat tavaransa kukin säilyttää omassa teltassaan tai sen läheisyydessä. Voi olla kätevä tehdä oma vaipanvaihtopiste sinne. Perheleiriin ei tule lämmintä vettä. Vesi kuitenkin tulee ja erikseen järjestetään pepunpesupiste.  Perheleirin väelle tulee suihkuvuorot kuten muillekin leiriläisille.
Onko perheleiriin mahdollista tulla hotellitoimintaan?
Perheleirin pääajatus on mahdollistaa mahdollisimman monen aikuisen työpanos leirin tehtäviin. Perheleirin aikuiset osallistuvat perheleirin toimintaan ja perheleirin viihtyvyyden säilyttämiseen pienten tehtävien kautta. Nämä tehtävät voi hoitaa yhdessä lasten kanssa. Kaikki majoittuvat omissa teltoissaan.

Osallistujia askarruttavat kysymykset

Minkä ikäkauden ohjelmaan osallistuu he, jotka kesän aikana siirtyvät ikäkaudesta toiseen?
Suositeltavaa on, että valitaan se ikäkausi, jota edellisenä keväänä osallistuja lippukunnassa on suorittanut. Ohje ikäkauden valinnasta löytyy täältä: https://www.ilves19.fi/osallistujille/ikakauden-valinta/
Kun ilmoittaa sudenpennun, joka yöpyy sudarileirin ajan leirilippukunnassa ja loppuleirin perheleirissä, niin valitaanko majoittuminen kohtaan 'leirilippukunnassa' vai 'perheleirissä'?
Valitse Leirilippukunnassa ja laita lisätietokohtaan, että siirtyykö sudenpentu perheleiriin vai pysyykö mahdollisesti llpk:n vahvuudessa.
En ole aiemmin ollut partiossa, mutta nyt olen tulossa Ilvekselle. Tuleeko minun suorittaa Turvallisesti yhdessä – koulutus?
Jokaisen yli 15-vuotiaan leirille osallistujan tulee suorittaa Suomen Partiolaisten Turvallisesti Yhdessä koulutus verkossa ennen leirin alkua. Kurssi tulee siis olla suoritettuna riippumatta siitä, onko osallistuja EVP vai ei.

Pesteihin liittyvät kysymykset

Ilmoittautuvatko myös päiväksi leirille tulevat vaeltajat ja aikuiset pestilomakkeen kautta pestiin?
Jos on leirillä vähintään 3 päivää, niin tulee täyttää pestilomake tai hankkia pesti etukäteen. Muut päiväleiriläiset käyvät leirille tullessaan leiritoimiston työkkärissä hakemassa itselleen sopivan pestin.

Muut Ilves19-leiriin liittyvät kysymykset

Saako käyttää riippumattoja? Onko ohjeistusta lepuuttajien käytöstä?
Ohjeistus riippumattojen käytöstä tarkentuu kevään aikana. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin todeta, että mikäli riippumattojen käyttö sallitaan, on lepuuttajien käyttäminen vähintään suositeltavaa.
Mitä syödään? Miten erikoisruokavaliot on järjestetty?
Erittäin maukasta ja laadukasta perusruokaa! Kaikki ruoka on laktoositonta ja kalatonta. Muonitus toimii kahdella massakeittiöllä ja erityisruokavaliokeittiöllä. Vegaani, kasvis ja gluteeniton ruoka tarjoillaan myös massakeittiöissä. Erityisruokavalio eli Ervi-keittiö palvelee muita erityisruokavaliota tai allergioita noudattavia. Allergioista johtuen erityisruokavaliokeittiön rakentamisella on korkeat laatuvaatimukset. Paikanpäälle rakennetaan ammattitason keittiö, jossa ruoka voidaan kypsentää ja tarjoilla hygieenisesti ilman pelkoa ristikontaminaatiosta.
Sain kesätöitä, eikä vapaan pitäminen onnistu. Miten perun osallistumisen ja kenelle toimitan todistuksen tästä?
Ota yhteyttä projektitoimistoon osoitteeseen info@ilves19.fi.
Kerro viestissä ainakin nimi, lippukunta, jäsennumero ja lyhyt selvitys miksi leiri pitää perua.